Съвети как да обзаведете хола си, така че да бъде комфортен и уютен.

Дневната е стаята, където прекарваме време заедно със семейството и приятелите си. Това е центърът на нашия дом и затова е важно добре да обмислим и проекта си за дизайн, преди да го реализираме. 

За целта трябва да вземем предвид разположението на мебелите, дизайна им, декорацията и още няколко фактора. 

В тази статия ще ви помогнем да планирате и осъществите перфектния дизайн на всекидневната си, така че накрая да се чувствате комфортно и уютно в дома си.

Как да започна проектирането на хола?

Първото нещо, от което трябва да започнете при проектирането на дизайна на хола си, е анализирането с колко пространство разполагате. От там можете да вземете решение колко функции може да изпълнява това място и да търсите вдъхновяващи идеи, които да реализирате. 

Можете да разгледате различни интериорни списания или да се вдъхновите от многобройните идеи в интернет. Обсъдете какъв бюджет можете да отделите и колко къта искате да има помещението.

hotel room interior with bedroom area living space kitchen scaled 1

Изберете подходяща цветова палитра

От цветовата схема, която ще изберете за стените си, зависи и в какви цветове ще са мебелите ви. Тук няма строги правила. По-скоро трябва да изберете онази цветова палитра, която резонира с вътрешните ви усещания. 

Все пак, ако изберете бели цветове, или много светли, това ще Ви помогне да направите стаята да изглежда по-голяма отколкото е. Също така, светлите цветове имат способността да отразяват светлината, а не да я поглъщат. Така че ако искате да придадете усещане за повече простор, заложете на такива нюанси. 

Тъмните цветове, от своя страна, помагат да засилите усещането за интимност и уют. Ако сте привърженици на силните цветове, не се страхувайте да ги приложите и в дома си. Все пак това място трябва да отразява начина, по който виждате света.

Добра стратегия е да изберете различни нюанси на един и същи цвят или такива, които са контрастни.

close up hand painting wall with roller scaled 2

Изберете подходящи мебели за всекидневната

Най-важната мебел в една всекидневна е диванът. Той трябва да е комфортен, както за приемане на гости, така и за кратка дрямка. Важно е големината му да е съобразена с размера на стаята. Дизайнерите обикновено залагат на правилото две трети – диванът да заема две трети от стената, до която е поставен. 

Освен това, помислете и за допълнителни места за сядане. Изборът на няколко малки и различни по стил къта може да придаде още повече уют и динамичност на помещението. Ако имате деца или домашни любимци, най-добре заложете на тапицирани мебели, които ще можете да претапицирате при нужда. 

784 scaled 1

Мебели за съхранение в дневната

Мебелите за съхранение в дневната трябва да бъдат едновременно функционални и красиви. Обмислете избора на шкафове, които могат да са част от масичката за кафе, или такива, върху които да поставите малки настолни лампи. 

Всяка техника като телевизор и компютър ще има нужда от мебели с възможност за съхранение. Тази мебели могат да имат открита и закрита част. Така ще разполагате с достатъчно съхранение както за предметите, които е добре да бъдат прибрани, така и за тези, които бихте искали да бъдат на показ. Рафтовете с книги придават уют и привлекателност, затова не ги забравяйте като вариант за обзавеждане.

tv cabinet white wall living room with armchair minimal design 3d rendering scaled 1

Осигурете подходящо осветление

За всекидневната е необходимо да осигурите три различни вида осветление. Това са околно, работно и акцентно осветление. Можете да използвате различни полилеи, настолни, стенни и подови лампи. Тук няма строги правила и не е задължително да използвате един вид лампи в едно помещение. 

DSC01637 1

Околното осветление е общото осветление на стаята и най-често може да се постигне чрез висящи осветителни тяла или полилей.  Работното осветление позволява четене и всякакъв вид работа отблизо. То може да се осигури чрез подови и настолни лампи. 

Акцентното осветление може да подчертае най-добрите характеристики на стаята и да допринесе за атмосферата на пространството. За него може да изпозлвате например осветление на вътрешните шкафове и лампите за картини.

empty flat interrior with elements decoration scaled 1

Как да декорирате всекидневната си?

Ако искате да придадете завършеност на хола си, не пропускайте да помислите и за декорацията на стените. Това, разбира се, не означава, че всеки сантиметър от тях трябва да бъде запълнен, тъй като това ще изглежда твърде претрупано и ще изморява очите ви. Добавянето на един впечатляващ акцент – произведение на изкуството, което да окачите на стената си е напълно достатъчно.

viber image 2021 09 10 16 51 21 515

Изберете онази декорация, която отговаря на личността ви. Все пак е добре да заложите на гъвкав вариант, който можете да съчетаете с различни дизайни, тъй като не е изключено да решите да преобразите всекидневната си след време. 

Ние, от MP Metal Art Factory, сътворяваме произведения на изкуството, използвайки рециклиран метал и работейки с внимание към всеки детайл. Това, което ни вдъхновява е природата, затова нашите метални пана отразяват красотата на живота в себе си и са екосъобразни. Вижте нашите предложения в онлайн магазина ни. Свържете се с нас и ние ще Ви помогнем да изберете най-подходящото метално пано за вашата всекидневна или друга част от дома ви.

Double Shapes 800x800 1

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *