Каква е връзката между геометрията и интериорния дизайн?

Може би не сте се замисляли, но има съществена връзка между интериорния дизайн и геометрията. Нека видим защо е така. Геометрията е наука за формите и линиите, а интериорният дизайн се занимава с подходящата комбинация на моделите и формите с естетическа цел. Благодарение на геометрията можете да направите по-добър план за интериора си и да оптимизирате максимално пространството, с което разполагате. Но не само това.

Всъщност използването на геометричните принципи може да е един много забавен начин да експериментирате с геометричните фигури и да приложите на практика своите творчески идеи, за да създадете различен и модерен интериор.

Геометрията може да ни помогне да постигнем светли и интересни интериори, които са балансирани и хармонични. Добавете няколко ефектни щриха към декорацията на дома си и можете без усилия да извършите чудеса с вида на помещението. За да получите тази толкова важна хармония обаче е от ключово значение да синхронизирате различните елементи при проектирането на пространството.

В нашето съвремие дизайнерите използват геометрията още от създаването на плана на интериора до избора на подходящи мебели и декорация, като комбинират различни форми и модели, за да постигнат уникалност и в същото време завършен вид. 

В следващите редове ще разгледаме по-подробно защо геометрията в дизайна е толкова важна и как можете да я приложите на практика.

viber image 2021 12 16 16 28 03 981 scaled 1

Значение на геометрията в интериорния дизайн

Ето защо геометрията е важна при декорирането на интериора:

  • Разчупване на монотонността

Симетрията е нещо чудесно, но изцяло симетричните дизайни може да бъдат и скучни. Ето защо все по-често дизайнерите прилагат геометричните фигури при обзавеждането на различни домове, търговски помещения и офиси. Целта е да се създаде една наистина различна и интересна среда чрез няколко детайла с помощта на науката за геометрията. Разбира се, тук нямаме предвид да изберете най-различни модели и фигури. Всичко трябва да е синхронно, дори асиметрията. 

В същото време, ако в едно помещение е пълно само с квадратни форми, това ще му придаде еднообразен и студен вид – нещо, което бихте искали да избегнете, нали? Добавете няколко предмета с различна форма, като координирате новите с вече наличните.

viber image 2021 12 16 16 28 02 343 scaled 1

Къде можете да приложите тези геометрични дизайни? Отговорът е навсякъде. Наистина няма ограничение, тъй като това са фигури от живота, които можете да използвате дори при избора си на завивки или тапети. Всичко от диваните и масите, до лампите и завесите е сбор от геометрични модели, като можете да комбинирате различните форми при едни и същи видове мебели – например можете да изберете триъгълни лампи и такива, които представляват спуснати от тавана крушки. Килимите и възглавниците в дневната са много подходящи предмети, в които да се съчетаят различни геометрични детайли. Ще забележите, че когато избирате да обзаведете дома или работното си място по този начин, дори ще можете много по-лесно да правите различни съчетания и да предадете един завършен и хармоничен вид, на който всички да се наслаждават.

viber image 2021 12 16 16 18 25 081 scaled 1
  • Визуална атракция

Освен, че използвайки геометрията в дизайна, ще можете много по-лесно и ефектно да съчетавате различните елементи, така ще създадете една много по-привлекателна за окото среда. Не забравяйте, че трябва да изберете подходящи фигури, като това включва както тяхната форма, така и тяхната големина спрямо стаята, в която са поставени. 

Декорациите и мебелите трябва да съответстват и на предназначението на всеки кът от стаята. Пример за добро съчетание е, ако имате правоъгълен диван в хола. За да подчертаете неговата красота и да засилите функционалността му, можете да поставите квадратни или триъгълни възглавници върху него. Отстрани на дивана можете да поставите петоъгълен шкаф, а пред дивана – малка холна маса  с елипсовидна ваза отгоре.  

Възможностите са неограничени, така че можете да проявите своето творчество и да изпробвате различни комбинации, за да привлечете вниманието на гостите си и да се чувствате уютно в дома си или на работното си място.

DSC01659
  • Създаване на нови дизайни

Въвеждането на геометричните вариации е начин да бъдете различни. Вече всички сме свикнали с модерните и изчистени дизайни, които са до голяма степен и безлични. Променете това с няколко геометрични детайла. 

Създаването на нови и различни интериорни дизайни е истинско забавление, а след реализирането на идеята Ви сме сигурни, че ще изпитате истинско удовлетворение. Ще забележите, че просто с промяната на няколко форми в стаята, тя ще изглежда като нова.

DSC01579
  • Адаптивност

Геометричните дизайни са изключително универсални. Те са подходящи във всеки интериорен стил – от скандинавския, през винтидж до индустриалния, няма как да сбъркате, просто защото геометрията е навсякъде. 

Имайте предвид, че внедряването на произволни форми и шарки може да не повиши производителността на помещението, но със сигурност ще допринесе за естетическия облик. Най-добрата тактика е внимателен подбор на мебелите и техните размери – особено при избора на цветовете.

viber image 2021 12 16 16 18 22 333 scaled 1
  • Баланс

Да не забравяме и най-важната от функциите на геометрията в дизайна – баланса. Каквото и да избирате, колкото и да е практично и универсално, спазвайте баланса. Не затрупвайте помещението с прекалено много и големи мебели и декорации, защото така рискувате стаята да придобие нехармоничен вид. 

Изчистените модели ще Ви помогнат да избягате от усещането за претрупаност. Относно декорациите – металните пана за стена са едно чудесно естетическо решение, което ще Ви помогне да постигнете ефектен интериор.

less is more 1
geometric world neww 1
Geometric Lion 800x800 1

Заключение

Прилагането на геометрията в интериорната декорация е забавен и творчески начин за внасяне на разнообразие. Това е и възможност да експериментирате с външния вид на различните помещения по лесен и интуитивен начин. 

Декорацията, която избирате също е много важен елемент, чрез който можете да разчупите вътрешния интериор

Ние, от MP Metal Art Factory, предлагаме разнообразие от дизайнерски метални пана, с които ще успеете да придадете идентичност, баланс и стил на всеки интериор. Също така можем да изработим и метални пана по Ваш дизайн. Ако имате запитвания или нужда от съвет, не се тревожете да ни потърсите, ние сме тук за Вас.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *