Идеи и съвети за декориране на малък апартамент

Без значение дали наскоро сте закупили малко жилище и искате да разберете как най-добре да проектирате интериорния му дизайн, или вече живеете в малък апартамент и усещате сякаш сте в кутия – тази статия ще ви помогне да решите как да оптимизирате пространството си. Ще преминем през ролята на цветовете, избора и разположението на мебелите и ще ви дадем няколко креативни съвета как да направите мястото по-уютно и визуално по-голямо.

Съвети за вътрешен дизайн на малки апартаменти

1. Цветова палитра
Обикновено собствениците на малки жилища подценяват избора на цветова палитра, но това е начин да поставите основите и да
повлияете цялостно на интериора. Всъщност, ако изберете подходящите цветове, можете визуално да уголемите пространството, с което разполагате. Белият и близките до него цветове имат свойството да създават усещане за повече пространство. Също както и пастелните и приглушени цветове допринасят помещенията да изглеждат по-просторни. Като цяло светлите тонове спомагат за това жилището ви да изглежда по-светло.

close up hand painting wall with roller scaled 1

2. Избор и разположение на мебелите при обзавеждането на малък апартамент
Тук става дума основно за избора на мебели за малко жилище и тяхното разположение в апартамента. Препоръчително е да избирате многофункционални мебели, като например спалня с вградени шкафове, за да спестите място. За едностайните апартаменти и студиата, диваните, които могат да се разтягат и да имат функцията и на спалня, са най-дорбия вариант.

Съветваме ви да позиционирате мебелите, които са по-масивни, до стената и по-възможност в ъглите. Също така е добре да държите вещите си прибрани. Ако искате апартаментът ви да изглежда по-просторен, поддържайте интериора си в семпъл и изчистен вид.

modern teenage room interior design with bed table chest drawers pink velvet chair personal accessories template scaled 1

3. Поставете големи огледала
Всички знаем, че огледалата имат свойството да отразяват светлината, но и да създават по-голяма дълбочина в интериора на
една стая. В този смисъл, те са особено полезни при интериорния дизайн на малки апартаменти. Можете да изберете да поставите голямо огледало на стената или да изберете голям гардероб с огледални врати. Съветваме ви да поставяте огледалата срещу прозорците и терасите на жилището. Така ще се отразява естествената светлина, която навлиза в стаята.

long blanket lying double bed rectangular monochromatic bedroom with radiator window with blinds scaled 1

4. Поставете декорация за стена
Декорирането на малките пространства им придава индивидуалност, но тук е важно какво точно ще изберете. Съветваме ви да заложите на произведения на изкуството, които са с изчистен дизайн, за да не претрупвате стените. Стенните декорации, които са в един до два цвята и са със семпли линии, създават интересен акцент в стаята и привличат вниманието към тях, като така можете визуално разширите пространството.

На нашия сайт ще намерите много вдъхновяващи идеи за декорация на стена. Ние създаваме метални декорации в
модерен индустриален стил, които са ръчно завършени и с устойчив дизайн. Освен готовите предложения, които може да откриете в електронния ни магазин, изпълняваме и индивидуални проекти по Ваша идея и дизайн.

viber image 2021 09 10 17 27 10 010 800x800 1

5. Какво да изберете за подовата настилка?

Ако сте решили да поставите килим, уверете се, че той ще е в подходящо съчетание с подовата настилка. Не залагайте на
прекалено ярките и разноцветни варианти, тъй като това ще създаде усещане за хаос в малкия ви апартамент.

Вариант е и изцяло да изключите килимите и да оставите пода, без допълнително покритие. Това е абсолютно достатъчно, ако пода ви е от красив паркет например. Дървеният под в хола се съчетава перфектно с малка масичка от дърво и метал. Имате много възможности, но каквото и да решите, не забравяйте, че минимализмът е най-подходящ за малките жилища.

brown sofa wooden table living room interior with plant concrete wall scaled 1

6. Поставете високи стенни рафтове
Понеже пространството на пода е ограничено, можете да използвате пространството на стените, за да инсталирате още място за съхранение. Така можете да изложите и на по-видно място вашите любими снимки и сувенири, но не прекалявайте с тях. Поставянето на няколко книги на рафтовете също ще придаде по-голям уют на помещението.

7. Слейте обемистите мебели със стените
Можете визуално да скриете обемистите мебели като легло или диван и така да създадете усещането за по-голям простор. Това става като изберете тези мебели да бъдат в същия цвят като стените ви. Така ще постигнете по-хармонична и спокойна атмосфера.

8. Използвайте дълги завеси
Още един трик за визуалното уголемяване на вашето жилище е използването на дълги завеси. Ако имате малки прозорци и не особено висок таван, можете да поставите по-дълъг корниз и завеси от тавана до пода.

1419 scaled 1

9. Погрижете се за осветлението
Най-добре е, когато жилището ви има по-голямо естествено осветление. Ако това осветление е ограничено, изберете
допълнително изкуствено осветление, тъй като добре осветената стая е визуално по-голяма. Помислете за стенни осветителни тела или за по-масивни дизайнерски полилеи, които да придадат дизайнерски вид на жилището ви.

picture frame with abstract art by pink velvet armchair scaled 1

Обобщение
Тези съвети ще ви помогнат да оптимизирате пространството на малкото си жилище и да постигнете един красив и стилен интериор. Стремете се към минималните и семпли форми, но не приемайте всичко абсолютно строго. Все пак винаги можете да оставите място за вашата креативност и стил.

Следете нашия блог, където редовно публикуваме полезни статии за обзавеждане на дома и офиса. Не пропускайте да разгледате и нашите предложения за стилна декорация в онлайн магазина ни. Ние сме на ваше разположение, ако имате запитвания. Свържете се с нас тук.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *