7 съвета за избор на цветове, с които да придадем индивидуалност на дома ни.

Една голяма част от хората, които реновират жилището си или тепърва са започнали да го обзавеждат след строеж, не обръщат особено внимание на цветовете на стените или просто не знаят как да ги съчетаят. Всъщност изборът на подходящи цветове за дома Ви е ключово за вида на интериора. 

Вероятно дори не сте предполагали, че корнизът може визуално да направи таванът Ви по-висок или по-нисък, в зависимост от това доколко контрастира спрямо стените. Цветовете на стените на дома Ви могат да го превърнат в оживено пространство, излъчващо енергия или в релаксиращо място за отдих. 

Все по-популярните жилища с отворен план могат да бъдат превърнати в истинско произведение на изкуството чрез подходящо съчетаване на цветовете на стените и създаване на фокусни точки. Ако всичко споменато Ви се струва като прекалено сложна задача, не се отказвайте, а прочетете докрай този материал. Сигурни сме, че той ще Ви помогне в определянето на цветовете за дома Ви. 

viber image 2022 02 09 15 50 44 068

Как да изберем цвят за стените на дома си?

1. Избор на подходяща цветова схема 

Днес можете да изберете онази цветова схема, която желаете, защото на пазара има достатъчно голямо разнообразие. Остава само да откриете коя палитра отговаря на Вашия вкус. 

Как да изберете подходяща цветова схема?

Можете да започнете, като изберете три цвята от основен предмет във Вашето жилище или онзи предмет, който Ви вдъхва чувство на увереност, уют и комфорт. Това дори може да е възглавницата на дивана или любимата Ви картина. Намерете три ленти с подобни цветове  в магазина за бои и ще имате около 15 цвята, от които можете да изберете, тъй като всяка лента има по няколко цвята боя. В съседните стаи можете да използвате други разновидности от тези 15 цвята. Ако поставите цветен акцент във всички стаи, той ще играе ролята на свързващ елемент.

interior designer working with young couple lovely family professional designer architector discussing conept future interior

2. Изберете покритието на стените за по-добър визуален ефект 

Една голяма част от собствениците на жилища смятат, че покритието на стените не е необходимо, но то всъщност има няколко полезни функции. Една от тях е, че този финиш на стените може да прикрие несъвършенствата и да защити боята от изтъркване. 

Освен това тези покрития се използват и за добавяне на визуален ефект на стените. Ако едната Ви стена е с плоско или сатенено покритие, а съседната – с полугланцово, и двете в един и същи цвят, когато светлината попадне върху стените, ще се получи ефект на велур или кадифе. По подобен начин, ако боядисате стените в плоскост, а тавана в полугланц, ще постигнете контраст между мат и гланц. Когато използвате гланцът и цветът по подходящ начин, можете да постигнете зашеметяващ ефект. 

bedroom interior design concept idea concrete wall texture background 3d rendering scaled 1

3. Съобразете цвета с усещането, което искате да имате в стаята

Специалистите по обзавеждане съветват социалните помещения (трапезарии, кухни, семейни и дневни зони) да се боядисват в топли цветове като нарцисово жълто, коралово или червена боровинка, а за личните помещения (домашни офиси, спални) да се използват по-хладни нюанси като градинско зелено, виолетово или небесносиньо.

Имайте предвид, че когато става въпрос за емоционален ефект, един цвят може да въздейства различно на различните хора. 

Все пак изследвания посочват, че червеното може да повиши апетита и кръвното ви налягане; синьото и зеленото имат успокояващ ефект; лилавото е обичано от децата; жълтото е приканващо; а оранжевото може да бъде приветливо, но и малко дразнещо, в зависимост от нюанса, тона или оттенъка.

Жълтото стимулира мозъка, така че може да се използва за стаи, в които работите. Със сигурност избягвайте жълтото в спалните, където целта обикновено е да се отпуснете. Вместо това изберете от успокояващите цветове в спалнята, за да ви помогнат да спите по-добре.

white wall living room with cozy luxury yellow sofa 3d rendering scaled 1

4. Създайте отделни кътове в пространствата с отворен план

Когато използвате един и същи цвят в пространства с отворен план, това визуално слива дори стаите, които са отделени само с арка, без врата. В същото време, ако използвате различни цветове, можете визуално да отделите трапезарията от хола и така да “обособите” две отделни пространства.

При “обособяването” на различните кътове не е задължително да се придържате към една и съща цветова палитра. Можете в кухненския кът да заложите на топли цветове, а в хола на студени. Другият вариант за използването на по-топлите цветове, е те да бъдат приложени просто като акцент в обзавеждането. 

viber image 2022 02 09 15 55 37 314

5. Как да направим малките пространства по-големи и уютни?

Кои цветове правят стаята по-голяма?

Това е въпросът, който най-много интересува собствениците на малки жилища или на такива, които имат по-малка кухня или хол например. Известно е, че белите цветове допринасят за това, едно пространство да изглежда по-просторно. Вариант е и да използвате разновидности на бялото или бледи цветове. Колкото по-тъмен нюанс използвате, толкова повече визуално стените ще изглеждат по-близо една до друга. 

Кои цветове правят стаята по-уютна?

Ако целта Ви е просто да направите една малка стая по-уютна, бялото не би помогнало толкова, колкото например матово зеленото или цвят керемида например. 

mandala set 4

6. Създаване на акцентна стена, за да добавите фокусна точка

Боядисването на една стена в ярък цвят може да направи една стая от скучна в изразителна. Друг вариант е да използвате произведение на изкуството, което да придаде завършеност и индивидуалност на стаята. Металните арт пана са чудесен вариант, който не изисква да боядисвате цялата стена.

ying yang interior 800x800 1

7. Tаванът е Вашата пета стена

Много собственици забравят за цвета на тавана, а той играе ключова роля за хармонията в помещението и за това колко голяма изглежда една стая. 

Ако искате да направите помещението по-уютно и малко, боядисайте тавана в по-наситен и тъмен цвят. И обратното – за да придадете повече височина на тавана си, го боядисайте в бяло, а корнизите можете да съчетаете с цвета на стената.

Използвайте тези съвети, за да направите подходящ избор за цветовете в дома си. За още полезни статии за обзавеждане следете нашия блог. Разгледайте и предложенията ни за арт декорации, с които да придадете индивидуалност и завършеност на всяко помещение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *