Как да разпознавате различните стилове интериорно обзавеждане?

Ако искате да обновите дома си е добре да разпознавате различните стилове интериорно обзавеждане, за да знаете как можете да ги постигнете.Преобразяването на дизайна на Вашия дом може да е цяло предизвикателство, ако Ви липсват познания за основните елементи и характеристики на стила, който сте избрали.

Стиловете в интериорния дизайн основно са няколко на брой. Тук ще опишем 8 от тях и техните ключови характеристики, за да Ви помогнем да обзаведете Вашия дом или офис така, че той да излъчва завършеност и хармоничност.

8-те най-популярни типа интериорен дизайн

  1. Скандинавски интериор

Скандинавският стил неслучайно е един от най-непреходните в интериорния дизайн. Той е много използван в обзавеждането на дневни, бани и спални, тъй като съчетава в себе си изчистени линии, сдържан уют и текстура.

Ключова концепция на скандинавския стил е hygge – тя буквално означава уют, като основната идея е да оценяваме малките и семпли неща, за да постигнем усещане за дом. Датските домове са характерни с белите си стени, дървените подове, незатрупаните стени и изчистените форми.

Мебелите, които се използват най-често са функционални и с изчистени детайли, изработени от естествени материали. Основното, на което се набляга, е усещането за достъпност, простота и домашен уют.

scandinavian interior living room scaled 1
  1. Еклектичен интериор

Еклектичният интериор означава индивидуалност, разчупеност, смелост да проявиш себе си. Като стил с такава концепция, тук могат смело да се смесват стиловете и тенденциите, но трябва да внимавате да не загубите баланса. Това, че имате пълна свобода да изразите индивидуалността си не означава да съберете всичко, което Ви харесва в една стая, а по-скоро да постигнете Вашето усещане за хармония, чрез съчетаване на различни смесици между старо и ново и между текстури и цветове. Важното е всички предмети и фигури да се свързват помежду си, да си комуникират, за да създадат една цялост.

de9e890834af5179a29f6b00d1ab622aba6650e6

Интериор – Decorrect Interiors

  1. Индустриален стил

Индустриалният стил е градска визия, характерна с откритите елементи, металните приспособления и суровите текстури.  При суровите форми най-чести акценти са откритите материали, незавършените замазки, ефектно допълнени от оголени тухли, стоманени и метални елементи, камък, тръби и греди. Металните декорации и голите подови настилки допълнително придават завършеност и автентичност на индустриалния дизайн.

При обзавеждането на индустриалния интериор можете спокойно да изберете стари и износени тип винтидж мебели, като дори може да заложите на вече рециклирани предмети. Добрата новина е, че не трябва да се тревожите дали няма да повредите нещо от обзавеждането си, тъй като предметите при този стил са тежки, груби и колкото по-винтидж изглеждат, толкова по-ефектни ще са.

Добре е да заложите и на качествени осветителни тела, които да омекотят иначе грубия стил на индустриалния дизайн. Основната палитра цветове в този вид интериори е сивото, черното и бялото, тъмното дърво, тъмночервените тухли.

No photo description available.

Интериор – EDO

  1. Винтидж стил

Чудили ли сте се как да си направите дома във винтидж стил? Този вид обзавеждане определено набра популярност през последните години и това никак не е случайно – той като че ли се превърна в нарицателно за комбинацията от уют, елегантност и естетика. Но има няколко неща, които трябва да разберете за него.

Винтидж стилът определено не означава старомоден и претрупан интериор. По-скоро целта тук е да се постигне уютно ретро усещане, което да допълни елегантното и семпло обзавеждане, като се добавят ключови винтидж мебели. В този стил отново се избягват грубите форми и хаотичността, а се стреми да се постигне хармоничност и приветливо светло излъчване.

Не е задължително всичките Ви мебели да са във виндидж стил, за да постигнете онзи винтидж чар, за който мечтаете. Един винтидж шкаф комбиниран с модерни и изчистени столове и маси могат чудесно да се допълнят.

Като цяло можете да постигнете този винтидж стил, без да се налага да обновявате напълно дома си. Ако вече наличните мебели са достатъчно семпли, можете просто към тях да добавите няколко ретро елемента в същата цветова схема, като в същото време тези елементи е добре да не се сливат с останалите мебели, а да изпъкват, за да се постигне този изискан и елегантен ефект.

209419393 317158650042673 6338459467602081585 n

Интериор – Grayscale Architects

  1. Минималистичен стил

Минималистичният интериор започва да се развива още от началото на XX век, като в нашето съвремие има все повече негови привърженици. Каква е причината за това? Минималистичният стил е възможно най-функционалният стил в обзавеждането, тъй като съчетава простотата на японския дизайн  и минималистичния характер на модерния стил. Използват се възможно най-семплите форми с цел да се опростят нещата и да се спести място. Усещането за простор и неангажираност на ума чрез възможно най-малко детайли е ключово. Точно поради това и цветовете са в сходни тонове и предимно са земни и телесни. Черното и бялото също са основни цветове.

Не разбирайте погрешно идеята на минималистичния стил. Тя определено не е да създадете студена, груба и празна обстановка в дома си. Тук става дума за използването на семпли и естествени форми с минимален брой мебели и аксесоари.

interior design spacious bright apartment scandinavian style warm pastel
  1. Модерен стил от средата на 20 век

Мид-сенчъри модърн стилът води началото си през 50-60-те години на миналия век, след Втората световна война в Америка. Целта на появата му е да се разчупят традиционните разбирания в интериорния дизайн и да се постигне по-модернистичен облик. Характерни детайли на този стил са изчистените и опростени форми и линии, металните и дървени елементи. Цветовете, които най-вече се използват са синьо, зелено, а също така и земните топли тонове. При мебелите често се среща ефектно съчетаните дърво и метал, а също така и ярките цветове.

Освен всичко споменато, модерният стил от миналия век  залага на откритите и споделени пространства, на връзката с естествената среда и стремежа към приятна и приветлива атмосфера. Подходящото подреждане на предметите и мебелите е съществено, тъй като целта е да се постигне усещане за простор и лекота.

midcenturymodernplants

La Residence BY LÉON & GEORGE

  1. Средиземноморски стил

Ако искате интериор в средиземноморски стил, е добре да се съсредоточите във въвеждането на морски мотиви и аксесоари в дома си. Приятен ефект преставлява и изтърканата дървена дограма, макар че в нашето съвремие има и модерни решения за това. Все пак не прекалявайте с морските елементи, целта по-скоро е да се загатне тази средиземноморска романтична атмосфера. Как можете да го постигнете?

Използвайте предимно естествени материали като стъкло, дантелени бели драперии, декорации от дърво и въжета, като отново избягвате претрупването.

Основното и най-важно нещо в крайбрежния стил е наситеността с естествена светлина. Ако в стаята Ви нямате достатъчно естествена светлина можете да сложите огледало срещу прозореца. Целта тук е интериорът да изразява лекота и безгрижност. Заложете на кремавото, синьото и бялото като цветове.

Ако направите правилните комбинации, дома Ви ще излъчва непринуденост и спокойствие. Средиземноморският стил е много подходящо интериорно решение както за градски апартамент, така и за имот в близост до морето.

cozy stylish living room interior design with big cornern sofa furniture pillows
  1. Съвременен стил

Съвременният стил е вълнуващ, защото е непрестанно променящ и развиващ се. Това, което е актуално сега, след няколко години със сигурност ще се различава, но определено можем да кажем, че кичът не е част от модерния стил сега.

В момента актуални са семплите и изчистени форми, усещането за пространство и декорациите в един до два-три цвята могат да помогнат да се придаде елегантност и стил. Метални пана   и  мебели от дърво и метал са едни от най-универсалните и в същото време модерни решения за обзавеждането както на домове, така и на офиси.

240931786 1001139037126861 5864318786311965316 n

Интериор – Esteta interiori

Ако трябва да определим с две думи модерния стил в момента, бихме го нарекли изчистен комфорт. При избора на подходящите мебели повечето хора  залагат на практичните и красиви дизайни. Все пак, за да избегнете безличната и студена среда, съчетайте квадратните ъгли със заоблени и извити ръбове. Плюшът или кадифето ще Ви помогнат да омекотите иначе строгия вид на прекалено модернистичния интериор.

MP Metal Art Factory предлага дизайнерски метални пана, с които можете да придадете уникалност и стил на дома, офиса и всяко друго помещение. При нас няма ограничения – ако имате идея за дизайн, ние можем да я осъществим. Свържете се с нашия екип, ако имате въпроси или нужда от съвет как да съчетаете мебелите и декорациите си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *